BĂTAIA

Erau buni cei din Verdea, buni la suflet, de legat la rană doar până când îi supărai. Atunci uitau de toate și lesne puneau mâna pe cuțit, pe ghioaga și își reparat onoarea. Erau și astfel de situații în existenta satului. Prin anii 70 un eveniment major, o bătaie între câțiva oameni din sat a zguduit localitatea. Actorii acestei bătai au fost: Aurel Vatafu, Gheorghe Amarghioalei, Ion Amarghioalei, Vasile Milea zis Merloi. Cei din Verdea dacă făceau o treabă o făceau gospodărește, asa și bataia au făcut o bătaie gospodareasca. Tata Costică Dabija când a venit în Verdea ca pădurar l-a întâlnit pe Aurel Vatafu întâmplător, nu-i venea sa creadă, făcuseră armata amândoi la București. Tare s-au bucurat, au devenit prieteni buni și nu de puține ori eram oaspetii lui Aurel Vatafu și soției sale Mărioara, amândoi oameni frumoși cu o gospodărie frumoasa și curata în centrul satului. Aurel era de loc din Racoasa, băiat frumos, înalt, bine făcut, furase inimile multor fete din comuna dar până la urmă se casatorise cu Mărioara din Verdea. Mama lui era din Verdea din neamul lui Vlaicu, Dumitru și Ionica Vlaicu îi erau unchi. Crai mare Aurel își atrasese multe dușmanii, dar era un suflet bun și tare gospodar. Am mers de multe ori cu mama și tata și sora Nina în vizita la el acasă. Tare era harnica tanti Mărioara, femeie frumoasă, aveau o casă curata și primitoare plina de covoare plăcute. Făcea tanti Mărioara niște plăcinte pale în brâu rumene și bune de se topea în gură. Aurel scotea o cana de vin roșu de butuc și cu tata beau și povesteau de armata. Datorită firii sale Aurel întra in cearta cu mulți săteni, din cauza unor probleme legate de pascutul oilor la CAP se certate la cuțite cu frații Amarghioalei. Gheorghe Amarghioalei avea o gospodărie frumoasa pe ulița care ducea la școală, treceam de multe ori pe lângă casa lui și îmi plăcea ceia ce vedeam.
– Bună ziua nene Gheorghe.
Bună Daghija, ia vino încoace.
Eu ma opream, scotea tacticos un ban de 3 lei și mi-l dădea.
– Să-i spui lu tactu ca nentul Gheorghe ți-a dat 3 lei, bun băiat tactu, mi-a dat lemn sa fac casa. Cecilia adă o bucată de brânză sa o trimit lu Costică.
Mă mângâia și tanti Cecilia iar eu sărind într-un picior plecam voios acasă. Descurcăreț în viața Gheorghe Amarghioalei, era baci la oile CAP, a ajuns și vicepreședinte, om harnic dar și orgolios ținea la mândria lui, îți dădea și haina de pe el dacă nu îl supărai, iar dacă îl supărai era vai și amar. Avea două fete frumoase, Anica și Maria.
Ion Amarghioalei avea locuință pe lângă Neagu. Și el om la fel ca toți din neamul Amarghioalei, fire apriga nu permitea să fie călcat pe picior. Și el bine văzut în sat. Îl vedeam și îi dădeam binețe când ma duceam la colegul meu Diaconu.
În iarna acelor ani, Gheorghe Amarghioalei mândru nevoie mare că își mărită fata, pe Anica cu Oancea Tafta pregăti o nunta mare. Oancea Tafta flăcău frumos din Verdea, harnic și de neam bun, dar mai ales respectos îi placu tare mult lui Gheorghe Amarghioalei dar și lui Anica. Amândoi cuscri, Tafta și Amarghioalei puseră la cale o nuntă tare frumoasa la Căminul Cultural din Verdea. Nuntă ca a lor puține au fost în sat iar mâncarea și băutura pe măsură mirilor și socrilor. Mirele într-un costum frumos, inaltut, subțirel alături de Anica într-o rochie de mireasa frumoasă parcă erau doi îngeri. Caluienii în frunte cu Ion Caluianu și vioara lui fermecata au cântat de mama focului. La nuntă așa cum era obiceiu s-a adunat tot satul, nu lipsea nici Aurel Vatafu. Pe la 4 dimineața Gheorghe Amarghioalei obosit de efortul nunții a plecat acasă sa se odihnească. L-a lăsat pe Ion sa întrețină nuntașii care mai erau. Aurel și Ion atinși de aburii alcoolului au început să se contreze în vorbe apoi sa se înjure. Aurel orgolios a scos cuțitul de la brâu și s-a repezit la Ion care s-a refugiat pe scenă. Degeaba a încercat oamenii sa-i despartă conflictul se amplifica. Cineva se duse să-l anunțe pe Gheorghe Amarghioalei ca Aurel vrea să-l omoare pe Ion fratele lui. Între timp pentru Ion sari și Vasile Merloi cumnatul său care puseră mâna pe niște pari. Aurel fugi din cămin, în față la Ion Lezer fiind zăpadă mare a alunecat, a venit și Gheorghe Amarghioalei, a rupt o bucată de lemn dintr-o salcie și l-a doborât pe Aurel. Toți s-au repezit pe Aurel Vatafu, a fost lovit cu un cuțit dar și cu un topor, noroc ca au sărit oamenii și i-au despărțit. Aurel era tăiat tot, albul zăpezii era plin de sânge și el prăvălit la pământ, . Lumea era îngrozită, femeile plângeau pe margine. L-au dus pe Aurel acasă plin de sânge și aproape mort. Avenit salvarea și de urgență a fost dus la Spitalul Panciu unde a intrat direct în operație. A venit miliția și multe zile s-au făcu cercetări. A treia zi tata o trimise pe mama la Spital la Panciu, am plecat și eu cu mama. La spital Aurel era într-un pat la geam, nu misca și era tot pansat. Mama începu sa plângă, nu am putut sta de vorbă, era în comă, dar când ai zile scapi din orice situație, rănile deși multe nu au fost letale, s-au vindecat în timp dar ecourile bătaie dăinuie și astăzi în sat. Lui Gheorghe Amarghioalei îi era teamă ca Aurel Vatafu sa nu moară putea fi acuzat de omor. Îl cercetara la politie, a doua zi la revenirea de la Panciu m-am întâlnit cu el, era supărat, îl vedeam ca îi pare rău pentru ce făcuse.
– Mai Daghija ia vino încoace, am auzit ca ai fost la Panciu cu Tina cum era Aurel, ceasul rău mi l-a scos în cale.
– Nea Gheorghe era în pat tot pansat și gemea, doctorul a zis ca o sa scape ca este om voinic și puternic.
Se mai lumină la față și pleca mai departe.
Aurel Vatafu a fost adus acasă și în câteva luni si-a revenit, dușmănia a continuat. Oancea Tafta alături de Anica a întemeiat o familie frumoasa. Om harnic a lăsat moștenire fiului său Marcel hărnicia și omenia sa. Astăzi Marcel Tafta împreună cu soția sa, după multă muncă în străinătate are o afacere frumoasa și prosperă. Oancea Tafta s-ar mândri cu realizarea lor dar și cu nepotul lui Robert la care ținea tare mult.
Autorii bataii Aurel Vatafu, Gheorghe Amarghioalei, Ion Amarghioalei, Vasile Milea, s-au dus la ceruri la Dumnezeu, poate acolo s-au împăcat. Lângă ei a venit și Oancea Tafta, Dumnezeu sa-i ierte pe toți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.