Caluienii

In anul 1987 in luna august, ION ALEXE zis CALUIANU din satul Verdea era pe patul de moarte. Avea 83 de ani si nu mai dorea nimic de la viata. Pe patul de moarte nu era numai omul ION ALEXE ci era artistul CALUIANU, unul din cei mai mari vioristi din zona judetului VRANCEA.

ION ALEXE isi traia ultimele clipe ale vietii. Cu ochii inchisi isi revedea viata de la inceputuri.

ION se nascuse in anul 1903 in satul VERDEA, tatal sau viorist talentat tare s-a bucurat de nasterea baiatului, simtea ca ION ii va mosteni talentul de vioristsi va duce mai departe talentul sau si faima familiei ALEXE.

Inca din pantecele mamei sale ION CALUIANU auzise catecul viorii, dupa nastere cand era agitat sau bolnav tatal ii canta din vioara iar ION ca prin minune se linistea. A crescut cu parintele sau si in preajma tarafului tatalui sau. Tatal sau avea o vioara deosebita mostenita de la parinti, se zice un STRADIVARIUS, veche de 200 de ani. De mic ION avea un talent deosebit in a canta la vioara si o ureche muzicala formidabila. Alaturi de tatal sau a cantat la multe petreceri. De tanar se casatoreste cu IOANA o fata frumoasa din neamul lor care i-a fost o sotie devotata.

Clanul CALOIANU locuia la intrarea in satul VERDEA in case modeste . Din dragostea dintre ION si IOANA ALEXE au rezultat 4 copii: GHITA, MELU, MARIA si PAUNITA. La nasterea PAUNITEI, ION ALEXE sa dus sa declare la Primarie copilul iar functionarul de acolo din greseala a trecut-o CALUIANU PAUNITA, asa de cunoscuti erau CALUIENII. Baietii lui ION CALUIANU, GHITA si MELU au devenit si ei muzicanti cu mult talent, ei toti au format Taraful CALUIENILOR. GHITA era un acordeonist foarte bun. Familia ALEXE cand nu cantau se duceau la munca la IAS la PANCIU. Intr-o deplasare la IASI in sala de mese GHITA a vazut o fata foarte frumoasa, o chema ROZA si era unguroaica. A fost dragoste la prima vedere, s-au casatorit si au avut 4 copii : VASILE, ION, GHITA si LENUTA care a mostenit frumusetea mamei sale.

MELU, alt fecior al lui ION CALUIANU a excelat prin talentul sau de a canta la toba. MELU era mai nervos dar tare sufletist. El a avut 3 copii: VASILE, MIRCEA si MARICICA.

Daca era sa-l caracterizezi pe ION ALEXE, seful clanului CALUIANU se putea spune ca era un barbat inalt cu o anumita eleganta in vorba si comportament care impunea un anumit respect. Era omul caruia nu indrazneai sa-i vorbesti urat, era omul pe care il respectai si mai mult dup ce il ascultai cum canta din vioara. Daca iti canta ION CALUIANU o melodie la vioara vrajita a sa ti se bloca privirea spre mainile maestre ale sale iar auzul iti era incantat de sunetele Dumnezeiesti pe care ION CALUIANU le producea cu arcusul sau. Cu ochii stralucitori, ION CALUIANU canta atat de frumos ca parca ai fi vrut ca melodia sa dureze o vesnicie. In clipele de euforie muzicala ION CALUIANU canta cu vioara sa in toate pozitiile, pe umar, pe cap, la spate, atunci muzica sa te indemna la joc si voie buna, muzica sa te facea sa uiti de tot ce este urat in lume. Cantecul sau era cantecul unui artist, era ca o vraja.

ION CALUIANU venera vioara-el o considera regina instrumentelor-el se considera in slujba reginei. In clipele mai dificile ale lui, in clipele de suparare, vioara devenea confidentul lui. Lua vioara se retragea intr-un loc retras si canta asa cum ii era sufletul. El se destanuia viorii, ii spunea supararile sale si a familiei iar vioara il consola prin sunetele sale mirifice.

ION CALUIANU a iubit la fel de mult si familia sa frumoasa pe copii sai, dar mult a iubit pe nepotii sai si in special pe VASILE ALEXE, fiul lui MELU. El ar fi vrut mult ca acest nepot sa-I fi mostenit talentul de a canta la vioara. Dar VASILE s-a orientat spre acordeon. Copii si nepotii lui ION CALUIANU l-au respectat si iubit mult. La nunti ION dadea totul impreuna cu taraful sau. ION traitor in satul VERDEA stia preferintele muzicale a tuturor barbatilor din sat si la nunta canta fiecaruia melodia preferata. Cand canta “nea ION”, cum ii ziceau majoritatea cu vioara sa in toate pozitiile, petrecerea capata proportii nenchipuite. Cel mai mult ii placea sa cante CIOCARLIA si atunci ION CALUIANU dadea maximul talentului sau iar vioara sa vrajita devenea in mana lui maiastra o jucarie, catecul viorii patrundea ca o lama de cutit direct in inima. Multa bucurie aducea ION CALUIANU sarbatoritilor de nume din satul VERDEA, respective: sf.ION, sf.VASILE, sf. CONSTANTIN…. Atunci el impreuna cu cei din taraf faceau tabele cu persoanele din sat care purtau numele sfantului si a doua zi trceau pe la fiecare si le canta “MULTI ANI TRAIASCA” si alte melodii. Venirea  CALUIENILOR era asteptata de toti inclusive de noi copii care ne tineam de taraf. Avea o vorba ION CALUIANU, “ITI CANTA TATA”, el nu avea multa carte dar avea o inteligenta a vietii, talentul sau le acoperea pe toate, avea o ureche muzicala iesita din comun, era destul sa auda o data de doua ori o melodie si o canta  la vioara intocmai.

In ultimele clipe de viata ION ALEXE zis CALUIANU ar fi vrut sa le spuna copiilor si nepotilor sa-l ingroape cu vioara lui draga alaturi, tare ar fi vrut sa mai asculte pentru ultima oara cantecul viorii, ar fi vrut sa-l cante chiar el dar nu mai putea, ar fi vrut sa asculte  CIOCARLIA. Pe patul de moarte se stingea incet dar decent ultimul artist din neamul CALUIANU, nea ION, nu-I era frica de moarte, chiar o astepta ca pe o eliberare, nu a vrut sa fie o povara pentru familia sa, era de o modestie si bun simt exemplar, in ultimele zile ale vietii a refuzat sa mai manance considerand ca socoteala lui cu viata s-a incheiat.

ION CALUIANU muri impacat  de ceia ce a realizat in viata, impacat de realizarile copiilor si nepotilor sai dar neimpacat ca nu avea un urmas care sa duca mai departe cantecul viorii sale. Cand isi dadu rasuflarea o lacrima ca un bob de mazare ii atarna in coltul ochilor, intnse mana spre vioara sa iar ochii deschisi cuprindeau cu privirea de dincolo de moarte vioara lui draga din cui. Vioara avea si ea un aer trist la despartirea de maestru sau, nu mai avea cine sa o mangaie cu arcusul, nu mai avea cine sa o iubeasca asa cum o iubise ION CALUIANU.

Voi cei din VERDEA, din RACOASA, voi ce va respectati eroii, valorile umane ale satului ale comunei, opritiva o clipa si amintitiva de ION CALUIANU si formatia sa lautareasca. Amintitiva de clipele frumoase oferite de acest artist al viorii impreuna cu GHITA, MELU, VASILE….

P.S. Moartea lui ION CALUIANU a fost inceputul sfarsitului pentru taraful CALUIENILOR. In ziua mortii lui ION CALUIANU, VASILE ALEXE se afla departe de casa la munca. In acea zi 2 randunele negre au intrat in dormitorul sau. Atunci nepotul sau si-a dat seama ca acasa sa intamplat ceva rau,  a primit telefon ca-i murise bunicul, murise omul pe care VASILE il iubise atat de mult, murise omul care il iubise  atat de mult. Lui VASILE i-au dat lacrimile, plangea dupa bunicul sau, plangea dupa artistul ION CALUIANU.

DUMNEZEU sa te odihneasca in pace ION CALOIANU impreuna cu copii tai GHITA si MELU ALEXE. Poate acolo in cer il incanti cu cantecul viorii si pe DUMNEZEU.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.