SPATARU N VASILE

Frumusetea unui suflet de dascal.

Oamenii deosebiti apar atunci cand e nevoie de ei si sunt alesi de divinitate pentru a alina suferintele unor semeni. Ei insasi sunt dispusi la sacrificii enorme in folosul comunitar. Daca era sa sa vezi un suflet mai nobil si mai frumos , acesta era al invatatorului SPATARUL N VASILE din satul VERDEA  care in timpul celui de-al doilea razboi mondial era dascal la Scoala primara.

Razboiul era in plina desfasurare, satul VERDEA prin oamenii ei traia din plin acest razboi cu ororile sale. Multi din sat erau plecati in razboi , o parte den ei murisera pe front. Frica, foametea, jalea si bolile pusesera stapanire pe satul VERDEA in anul 1942. Copii satului, multi orfani de razboi o duceau foarte greu. Cu tot razboiul ce se purta invatatorul SPATARUL N. VASILE nu si-a abandonat principiile de viata, dragostea fata de meseria de dascal dar mai ales dragostea fata de copii satului VERDEA. Tinea orele cu mare drag, cauta sa aline prin vorbe suferintele unor copii care isi piedusera tatal in razboi sau erau foarte saraci. Ingrijea scolarii ca pe proprii copii. Pentru a ajuta satul a strans copii din ciclul primar la scoala unde ii ingrijea din resursele sale familiale. Dei avea o familie cu trei copii, respectiv : Lenuta Sofia si Geta, el impreuna cu sotia sa PAUNITA, un alt suflet nobil, luau din mancarea copiilor lor si o duceau celor cazati in incaperile scoli. Uneori faceau o mamaliga mare o lasau sa se raceasca si cu putin magiun o dadeu copiilor necajiti. Ca sa distraga atentia copiilor de la razboi facea cu acestia serbari frumoase unde cantecele patriotice erau la loc de cinste. La trecerea unui regiment prin sat a rugat copii sai sa le spuna parintilor ca din putinul pe care il aveau sa stranga si ceva pentru soldatii flamanzi care erau in drum pe front, poate in drum spre moarte.

Morisca razboiului nu la ocolit, a primit ordin de chemare pe front iar SPATARUL N. VASILE a lasat meseria de dascal si a plecat la razboi. Om deosebit in meseria de dascal a aplicat aceleasi principii si pe  front unde a dat dovada de spirit de sacrificiu dar si de multa camaraderie in relatiile cu soldatii de pe front unde era foarte stimat si iubit. A participat la multe lupte iar la una din aceste lupte a fost ranit grav la ambele picioare, intr-un picior avand 14 schije iar celalat fiind sfartecat in intregime . A fost operat si i-au fost amputate ambele picioare. A fost adus spre ingrijire la Spitalul Militar din Bucuresti. Alaturi a venit din sat sa-l ingrijeasca sotia sa Paunita, a venit sa-si ingrijesca sotul sa ingrijesca pe eroul SPATARUL N VASILE care isi lasase picioarele pe front pentru ROMANIA. La plecarea pe front PAUNITA era gravida si cand a venit la spital urma sa nasca. In timpul spitalizarii, spitalul a primit vizita maresalului ION ANTONESCU, un om deosebit si un patriot desavarsit. ANTONESCU a ajuns si in salonul unde  zacea SPATARU N VASILE care era secondat de sotia sa PAUNITA. A dat mana cu VASILE, i-a ascultat povestea, l-a felicitate petru vitejia sa si ia promis ca daca sotia sa va naste la Bucuresti el ii va fi nas copilului lui VASILE. Tare s-a mai bucurat VASILE pentru onoarea pe care i-a acordato Maresalul ANTONESCU, acest conducator al armatei romane atat de iubit si respectat de soldatii romani. Simtea ca nu s-a sacrificat degeaba, parca nu il mai dureau ranile. Sotia sa PAUNITA  era si ea mandra de sotul sau, satul VERDEA ajunsese sa fie cunoscut de maresalul ANTONESCU. In noptile de veghe din spital cei doi soti au discutat mult de acest lucru. VASILE SPATARU isi dorea sa aiba un baiat pe care sa-l boteze cu numele lui ANTONESCU. Pentru sufletul lui curat si bun si sacrificiile facute DUMNEZEU s-a indurate si i-a daruit un baiat. ION ANTONESCU s-a tinut de cuvant si la biserica spitalului a venit si a botezat cu numele de ION pe fiul lui SPATARU N VASILE si al sotiei sale PAUNITA.

SPATARU N VASILE, nu s-a lasat infrant de infirmitatea sa si-a facut proteze, a continuat viata de invatator , mai intai la STRAOANE de unde era sotia sa PAUNITA  apoi la IASI. Familia sa frumoasa l-a ajutat sa treaca peste greutatile vietii, fetele sale au terminat facultati de inginerie, la fel si baiatul sau ION fiind in present in jud ARGES. VASILE N SPATARU si sotia sa PAUNITA  au trecut in lumea dreptilor.

DUMNEZEU SA TE ODIHNEASCA IN PACE TU EROULE VASILE N SPATARU, CARE AI FACUT CINSTE SATULUI VERDEA, TU CARE AI FACUT CA NUMELE SATULUI VERDEA SA FIE CUNOSCUT SI DE MARESALUL ANTONESCU, SAT CARE A DAT MULTI EROI TARII, BINECUVANTAT FIE SATUL SI OAMENII SAI.

9 Replies to “SPATARU N VASILE”

  1. Am avut întotdeauna o mare dragoste și mult respect fata de învățătorii și profesorii nostri !
    I-am considerat cheia viitorului nostru și părinții culturii cu care ei ne îmbogățeau !
    Dovada e in acest mare învățător și mare om care a făcut pentru copii școlii și a satului mai mult decit putea el pe atunci !
    Alături de femeia potrivită Paunita ,darul lui de om,s-a înmulțit și a crescut după nevoia satului !
    Sunt mindra de el ca și cum l-as fi cunoscut fiindcă in figura lui se îmbina cadrele didactice care m-au educat !
    Domnule învățător Vasile Spătaru acolo sus in ceruri Dumnezeu ti-a încununat faptele cu lumina sfințeniei lui și împreuna cu soția dumitale Paunita sunteți astăzi printre îngerii păzitori ai copiilor orfani !
    Fie binecuvintata familia voastră mereu su exemplul de omenie sa meargă mai departe peste generații !

    1. Vă mulțumim din suflet pentru cuvintele frumoase. Am citit și am plâns de emoție si de bucurie că memoria bunicilor mei materni este vie datorită unor oameni ca dumneavoastră, care nu i-au uitat. Dumnezeu să vă binecuvânteze!

  2. Citind aceste fapte eroice îmi vine sa sper ca omenia si dragostea pentru copii scolilor sa continue si sa resposabilizeze orice inimă de dascăl
    Daca acest mare învățător Vasile Spătaru si sotia lui Paunita,au putut face după război atitea fapte bune ,înseamnă ca se poate duce mai departe dragostea pentru elevii scolilor moaste ,
    Fie binecuvîntată si ajutată mai mult dragostea pentru munca lor ,a învățătorilor copiilor nostri!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.