LA UN PAHAR DE…VORBĂ,

În vara trecută ne-am întâlnit la Verdea la prietenul Neculai Cosor cu Gheorghe Caragata. Toți trei oameni maturi trecuți de 60 de ani, cu părul alb, cu nepoti si familii frumoase dar in principal cu amintiri deosebite din copilăria petrecută in Verdea.
La umbra casei la un pahar de vin amintirile au început sa se depene de la sine.
Gheorghe Caragata- Am să va spun o patanie a mea- La cirese.
Avea Mitică Albuta din Verdea un bordei situat pe dealul Secarii la care ajungeai prin Groapa Babii. Bordeiul frumos îngrijit era într-o grădină unde tronau 4 ciresi care prin luna iunie erau încărcați de cireșe coapte care îți faceau cu ochiul. De lemn să fi fost si tot îți era poftă. De cum se coceau, moș Albuta lega in apropierea lor un câine pe sârmă si se muta la bordei să pazeasca cireșele. Într-o sâmbătă seara pe la sfârșitul lunii iunie m-am dus la bal la Căminul cultural. După câteva jocuri la cantecele Caluienilor si vreo două beri baute împreună cu Mitică Blaga, Ionică Popa zis Cucu, Neculai Cosor, Costică Buscioc, Vasile Dragomir am hotărât sa mergem la furat cireșe la moș Albuta. Zis si făcut, am plecat veseli nevoie mare prin Groapa Babei si am ajuns la bordei
Lună fiind, pe aleea curata ciresii își etalau măreția si rodul. Un câine mic si plictisit legat pe o sârmă dormita alene. Ne-am apropiat tiptil de bordei, ușa era deschisă și moș Albuta dormea sforaind cu un ciomag aproape. Am inchis usor ușa bordeiului si am tras zavorul pe dinafară. Moșul a simțit ceva.
– Care ești acolo mă….
Se sculă, se izbi in ușă si începu să înjure.
– Dumnezeii mamii voastre de tâlhari dacă ies afară va arat eu.
Noi am început sa râdem, Ionică Popa a luat câinele si la urcat într-un cires. Moșul batea in ușă noi ne-am urcat in cireși neam umplut buzunarele, am rupt si crengi si am plecat lăsând pe mos Albuta inchis in bordei si câinele legat in cireș. A doua zi pe seară Ileana fata lui l-a găsit flămând si speriat.
NICU DABIJA,
– Să vă spun si eu una.
Într-o zi frumoasă de Paște cu aer sărbătoresc in sat, copil fiind în clasa a doua vine Neculai Cosor la mine acasă cu un aer mândru si smecheresc.
– Sarut mâna tanti Ținuta.
– Bună Neculai, ce să-ți dea tanti o felie de cozonac un ou?
Neculai venise la mine doar să ne jucăm.
– Nicule hai să ciocnim ouăle, să vedem cine are cel mai tare ou.
Ma duc eu pe furiș in casa mare iau un ou ciocnim si mi-l sparge, mai aduc vreo cinci si le sparge si pe acelea. Neculai mândru se infoia in pene. Deodata se aude glasul lui nea Ion Cosor tatăl său.
– Neculai, tuti bisericuta matii, unde ieși, vino acasă drace.
Prietenul meu Neculai se inrosi, se codi dar se duse acasă. Din ograda lui se auzea cum Neculai primea nuiele si plângea. Ce se întâmplase, Neculai intrase unde tinea tanti Marina cele 50 de ouă vopsite frumos in rosu si le ciocnise pe toate pana cand ramasese cu cel mai tare, apoi cu el venise la mine.
Neculai Cosor.
– Noroc, bun vin si rece, sa va spun si eu una.
Știți prin clasa a doua vara aceia era foarte cald, noi cu picioarele goale pline de praful si noroiul Verzii ne adunasem in fata la nenea Neculai Popa, șchiopu și facusem un ghiol mare unde ne scaldam de mama focului. Eram eu, Nicu Dabija, Gheorghe Caragata, Neculai Cherchei, Costică Dragomir. Ne bucuram de joacă cu mare hărmălaie. In toiul baii trecu pe drum moș Dumitru Ciolan călare pe o iapă albă. Tocmai atunci eu si Gheorghe Caragata pocneam cu carbit dintr-o cutie de vopsea. La bubuitura făcută iapa moșului se ridică în două picioare. Moș Dumitru bătu aerul cu mâinile si căzu lat in apa ghiolului iar căciula de oaie pe care o purta si vara plutea deasupra apei. Se sculă moșul.
-Impelitatilor iote ce miati facut. Ioane uite ce face Neculai al tău.
Nenea Ion Cosor râzând cu gura până la urechi.
– Bine ti-a facut unchesule, de ce le-ai stricat ghiolul.
Gheorghe Caragata
– Stati mai bem un pahar de vin si vă mai spun si eu uma.
Într-o toamnă avea tata Vasile Caragata, un bou marisor si o vacă. Împreună cu fratele Neculai, cu Vasile Cristoiu a lui Manea care avea si el o vacă am plecat pe dealul Rusii la pascut. Ne pusese mama o bucată rece de mămăligă, doua cepe si o bucata de brânză si o felie de șuncă. Am ajun am lăsat vacile sa pască si noi ne-am luat cu joaca. Jucam ascunselea, pac, pac. Vacile nesupravegheate au intrat in via lui Floarea Tarla soră cu Stoica Tarla, femeia tocmai venise la vie si văzând vacile in ea se făcu foc si para, a început sa tipe ca din gura de sarpe:
– Varcolacilor umblati brambura si vacile strică viile oamenilor. Stați ca vă arăt eu.
Puse mâna pe vaca lui Gheorghe Caragata o lua de lanț si plecă cu ea pe o cărare de lângă Caluieni. Neculai luă si el boul, Vasile Cristoiu vaca lui si toti in frunte cu mătușa Floarea mergeam pe cararea care cobora in Verdea. La un moment dat cărarea fiind îngustă Neculai lovi puternic boul. Acesta de durere incerca sa se suie pe vaca lui Vasile, vaca de spaima se sui pe vaca lor iar aceasta doborâ pe Floarea Tarla si toate trecura peste aceasta. De jos mătușa:
– Mă omorati cu zile copchii dracului.
Noi am trecut in fugă pe lângă ea am luat vitele si am fugit acasă. Femeia veni direct acasa la noi, mama Maricica, mama de a doua, Dumnezeu sa o odihnească în pace pentru că ne-a crescut ii promise ca o sa ne spuna lui tata, dar nu ne spuse.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.